Drie verschillen tussen leider en manager zijn

Gepromoveerd worden en een team moeten leiden, betekent niet automatisch een leider worden.

Het verschil tussen manager en leider is aardig, toch merken wij dat deze twee vaak met elkaar worden verward. Hoe zit het met jou? Kan jij de leiders tussen de managers identificeren? Wij helpen je alvast om een onderscheid te maken met behulp van drie belangrijke verschillen tussen een leider en een manager.

1. Een Leider creëert een visie, een Manager creëert doelen.
De ‘manager’ wordt neergezet als een rationele doener, terwijl de leider visionair is, anderen inspireert en zich op de toekomst richt. Leiders schetsen een beeld van wat zij als mogelijk zien, inspireren en betrekken de mensen om die visie te verwezenlijken. Zij kijken verder dan de individuele capaciteiten. Zij helpen mensen om het grotere plaatje te zien. Zij weten dat goed functionerende teams samen veel meer kunnen bereiken door samen te werken dan individuen die autonoom werken. Managers richten zich vooral op het stellen, meten en bereiken van doelen. Zij controleren situaties om de gestelde doelen te behalen of juist te overtreffen.

2. Leiders zijn uniek, managers kopiëren.
Leiders hebben een eigen stijl. Ze kunnen zichzelf zijn en zijn bovenal zelfbewust. Hierdoor zijn ze in staat actief te werken aan het creëren van een uniek en gedistingeerd persoonlijk merkteken. Zij zijn zelfverzekerd en willen opvallen. Zij zitten comfortabel in hun eigen schoenen en willen opvallen. Zij zijn authentiek en transparant. Managers kopiëren het gedrag en de competenties die zij bij anderen waarnemen en nemen hun leiderschapsstijl over in plaats van één voor zichzelf te ontwikkelen.

3. Leiders hebben de drang tot persoonlijke groei, persoonlijk, managers vertrouwen op bestaande en bewezen vaardigheden.
Leiders staan niet stil en willen, zacht uitgedrukt, elke dag iets nieuws leren. Zij hebben een “stilstaan is achteruitgaan” mentaliteit. Zij zijn nieuwsgierig en leergierig. Zij kiezen ervoor om zich te omringen met mensen en informatie die hun denken zullen verruimen. Managers verdubbelen vaak wat hen succesvol heeft gemaakt door bestaande vaardigheden te perfectioneren en bewezen gedrag aan te nemen.

Welke ben jij?

Doe mee! Wij geven een speciaal Leadership Webinar met Marciano Li-A-Young: Leadership Skills for new Managers. Tijdens de drie sessies, op dinsdag 17 november, donderdag 26 november en dinsdag 1 december 2020, gaan wij in op hoe jij als (nieuwbakken) manager de juiste leiderschapsstijlen kunt inzetten, zodat je behalve manager, toch ook een leider bent voor jouw team.

Interesse? Registreer dan hier: http://www.bit.ly/otnvdevelopsleadershipskills

Stephanie Baksh
Organizational Transformers N.V. (OTNV)